Åbningstider Selvpluk

Hvornår er frugten klar? Kalender

Samlet overblik Sorter

Selvpluk i frugtplantagen – sidste åbningsweekend i år!

Torsdag den 7/10 og i weekenden 14/9 og 15/10, 2023 kan du plukke følgende æbler: Holstein Cox, Belle de Boskoop, Golden Delicious, Maribelle, Gloster og Ingrid Marie. Måske er der stadig en smule Bellida, Filippa og Pigeon. Det er vind og vejr, der afgør om dette!

Vores åbningstid er 15-17 om torsdagen og 11-16 lørdag-søndag.

Prisen er 12,- pr kilo. Bellida 15,- pr kilo.

Alle de æbler, du plukker på denne tid er gemme-æbler, som kan sikre dig lækker, dansk frugt hen over vinteren!

Ledige udlejningshuse

I første halvdel af 2023 har vi to ledige udlejningshuse.

For mere information kontakt 40 14 83 05

Brogesvej 3 – Nygaard

Ledig pr. 1/4 2023.
Huset er 122 kvm med 6 værelser.

Brogesvej 2A

Ledig pr. 1/6 2023.
Huset er 150 kvm med 4 værelser.

Æbletærte

Vi arbejdede sent i frugtplantagen i går, men en lille dessert skulle der være tid til. Lige nu er Summerred modne og den egner sig rigtig godt til desserter.

Her skal du få opskriften på vores Æbletærte af Summerred.

Lav først en tærtedej. Vi brugte

Tærtebunden

  • Bland 225 g mel og ½ tsk. salt. Ælt 125 g. koldt smør i og smuldr det godt i melblandingen.
  • Saml hurtigt dejen med ½ vand.
  • Smør en tærteform (ca. 24 cm i diameter) med smør, og tryk dejen tyndt ud i bunden og op ad kanten. Prik bunden med en gaffel og stil tærtebunden i køleskabet i ca. 15 min.
  • Forbag tærtebunden midt i ovnen i 10 min ved 175 gr.

Fyld

  • Skær 5 Summerred i tynde skiver og placer skiverne i den forbagte tærtebund.
  • Pensl dejen med æg og bag tærten midt i ovnen.
  • Drys med mandler og kanel.
  • Server tærten lun med cremefraiche til.

Bag nu tærtern i 35 min. ved 175 gr.

Server tærten med Creme Fraiche. Velbekomme.

Du kan læse mere om æblet Summer red her

Selvpluk 2023

Sidste åbningsweekend i år!

Torsdag den 12/10 og i weekenden 14-15/10 kan du plukke følgende æbler: Belle de Boskoop, Golden Delicious, Gloster, Maribelle, Holstein Cox, Ingrid Marie. Pigeon og Bellida. Hvis det ikke blæser for meget i den kommende uge, er der nok stadig lidt Filippa, Pigeon og Bellida.

Vi sælger også den dejligste, koldpressede æblemost lavet af vores egne æbler.

Åbningstiderne er kl 15-17 om torsdagen og 11-16 i weekenden.

Pris: 12,- pr. kg. for hovedparten af sorterne. Bellida dog 15,- pr kg.

Det er nu, du skal plukke de æbler, du gerne vil spise hen over vinteren!

Æble Trifli

Tak til Helle, som sendte os billedet af sin vellykkede Æble Trifli. Helle plukkede Holsteiner Cox, i Frugtplantagen, da vi holdt åbent forleden søndag.

Holsteiner Cox er et saftigt spise- og madæble med en kraftig som kan gemmes helt til januar.

Så længe fik Helles æbler ikke lov at ligge.

De blev til en lækker Æble Trifli til Helles gæster, som afslutning på en efterårsmenu bestående af kalve culotte og bagte rodfrugter.

Travlhed i Frugtplantagen

Fra torsdag 13/9 og i weekenden 15-16/9 begyndte vi at sælge Elstar og pæren Concorde.

Frugtplantagen var godt besøgt og der blev desuden plukket af sorterne Aroma, Pigeon, Summerred, Filippa, Gråsten, Ingrid Marie, Grev Moltke, Conference.

Vi er nogen, der nærmest er afhængige af den dejlige, gamle æblesort Filippa til æblekager, grød, andet æble-mad.

Når man når frem til september er det dog ved at være sidste udkald for at plukke Filippa. Der er faldet mange æbler på jorden, men endnu kan man stadig finde dem i træerne.

Tak til alle jer der kiggede forbi Frugtplantagen i dag.

PS. Husk også, at vi sælger dejlig æblemost!

Clara Frijs

Clara Frijs er en spisepære.

Clara Frijs er en gammel og kendt sort tilbage fra 1800-tallet. Frugtkødet er fast, sprødt og saftigt.

Frugten er velsmagende, sød og uden aroma.

Clara Frijs kan plukkes og spises fra starten af september. Den har en kort holdbarhed, når den først er plukket.

Concorde

Concorde er en spise- og dessertpære.

Concorde er en krydsning mellem Doyenne de Comice og Conference.

Frugten er middelstor og har en lidt aflang form. Skrællen er tynd og glat, farven grøn. Den er fast, sprød, saftig og sød i smagen.

Concorde er plukke- og spiseklar sidst september og start oktober. Den har gode lagringsegenskaber, hvis den opbevares på køl.

Maribelle

Maribelle er et spiseæble, som er en krydsning mellem Gloster og Meiprinses, der igen er krydset med Elstar.

Maribelle æblet har et flot tofarvet ydre, der går fra rosa til rød med grøn grundfarve. Æblet er stort, aflangt til konisk i facon og bliver typisk mellem 75 og 85 mm.

Maribelle er meget fast, sprødt og saftigt. Det er meget aromatisk, med en god sukker/syre balance. Er et meget fint spiseæble med lang holdbarhed.

Maribelle plukkes i begyndelsen af oktober og spises fra november til maj.

Wellant

Wellant er et spiseæble, som er en krydsning med bla. Elstar og Elise.

Wellant er sprødt og knasende,  meget velsmagende og et fast æble, der ikke bliver melet.

Wellant har meget højt indhold af sukker og syre, som giver den gode smag. Frugtfarven er meget mørkbrun til rød. Æblet har fremtrædende lenticeller og 70-80 % dækfarve.

Der forekommer meget rust ved blomsten og stilken.

Plukketid: fra start oktober.  Et gemmeæble, holdbar til og med marts

Gloster

Gloster er et spiseæble. Frugtkødet er fast, smagen sødlig og afbalanceret.

Farven er højrød, ofte med en grøn side. Formen er karakteristisk aflang.

Gloster er et gemmeæble og kan gemmes til marts/april. Gloster opnår først sin fulde smag og sødme efter nytår.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop er et madæble.

Frugtkødet er meget fast med kraftig, syrlig smag og aroma.

Belle de Boskoop har en rødig farve med en karakteristisk, ru, belægning.

Belle de Boskoop er et gemmeæble og gemmes frem til januar/februar. Belle de Boskoop bruges først efter ca. 2 to måneder lagring.

Golden Delicious

Golden Delicious er et spiseæble.

Smagen sød. Farven grøn, eferhånden gullig.

Golden Delicious er et gemmeæble og kan gemme til marts/april.

Ingrid Marie

Ingrid Marie er et spise- og madæble.

Frugtkødet er saftigt med en syrlig-sød smag og en kraftig aroma.

Farven rød til mørkerød.

Ingrid Marie er et gemmeæble og kan gemmes til januar/februar.

Pigeon

Pigeon kaldes også  for “juleæblet”.

Pigeon er et spiseæble med en meget karakteristisk, pikant smag. Pigeon bruges også som julepynt.

Pigeon kan soles ude på et tæppe eller lignende, for at opnå den ildrøde farve.

Pigeon er et gemmeæble, der kan gemmes frem til februar/marts.

Holsteiner Cox

Holsteiner Cox er et spise- og madæble.

Smagen er kraftig aromatisk og Holsteiner Cox er saftigt, først fast og senere løst i frugtkødet.

Holsteiner Cox kan gemmes indtil januar.

Bellida

Bellida er et spiseæble, som er en krydsning mellem Elstar og Idared.

Æblet er sødt, meget saftigt, fast og sprødt.

Farven er grøn-gul med rød kind. Skrællen er tynd, helt glat og stærk.

Sorten er forholdsvis storfrugtet (60-80 mm), æblerne er  regelmæssigt runde.

Bellida plukkes slut september – start oktober. Gemmeæble med holdbarhed til maj.

Elstar

Elstar er et af de allerbedste spiseæbler.

Elstar er også eminent til kager, desserter og salater. Frugtkødet er fast og saftigt med en fin sød-syrlig smag.

Farven er grøn med gul-røde aftegninger afhængig af soleksponeringen, som kan være svær pga. det tætte løv.

Elstar er en krydsning mellem æblerne Ingrid Marie og Golden Delicious og er et gemmeæble, der kan gemmes til januar/februar.

Conference

Conference kaldes også “flaskepære” pga. formen.

Conference er en sprød spisepære. Farven er grøn med brunlige partier.

Conference er plukke- og spisemodent sidst i september og i begyndelsen af oktober.

Grev Molkte

Grev Molkte er en stor, rund pære, der både kan nydes tidligt, mens den er sprød eller senere, når den er saftig.

Grev Moltkte er god til pæretærte. Farven er grå-grøn.

Aroma

Aroma er et spiseæble, der også er velegnet til mad.

Æblet er velsmagende, let syrligt og saftigt.

Farven er rød med gul baggrund. Aroma er et dejligt gemmeæble (til jul).

Aroma sorten er en krydsning mellem Ingrid Marie og Filippa æblerne.

Filippa

Filippa er et spise-/madæble, der er eminent til grød og desserter.

Smagen er karakteristisk sød-syrlig og opnås først efter ca. en måned lagring.

Farven er svag gul, ofte med rødlig “kind”.

Filippa kan plukkes i september og oktober.